Wat is parapsychologie?

 

Parapsychologie

 

Parapsychologie is een vorm van psychologie die zich bezighoudt met paranormale verschijnselen. Deze vorm van psychologie past niet binnen de gangbare natuurwetenschap; wat wij in onze cultuur als normaal beschouwen. Binnen de parapsychologie wordt onderscheid gemaakt tussen helderziendheid en telepathie, de zogenoemde psychische verschijnselen, en psychokinese, de fysische verschijnselen.

 

Parapsychologie in de praktijk

 

Helderziendheid, dromen die een voorspelbaar karakter hebben, een déjà vu; verschijnselen die niet verklaard kunnen worden en waar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Bovennatuurlijke verschijnselen komen echter al eeuwenlang voor. Denk maar eens aan het boeddhisme en reïncarnatie. Of de wonderen die Jezus verrichtte. Al deze vormen van paranormale verschijnselen vallen onder parapsychologie.

 

Steeds meer interesse in parapsychologie

 

Omdat er in de laatste jaren steeds meer wordt gesproken over paranormale verschijnselen, neemt de belangstelling voor parapsychologie ook steeds meer toe. Dit wil echter niet zeggen dat het normaal wordt; mensen schamen zich er vaak voor als ze iets paranormaals hebben meegemaakt. Er wordt dan al snel gezegd dat iemand ‘gek’ of ‘niet goed bij zijn hoofd’ is.

 

Hoewel parapsychologen zich voornamelijk bezighouden met onderzoek, is het ook fijn om te weten dat ze daarnaast ook mensen kunnen helpen die iets paranormaals hebben meegemaakt. Het is voor mensen goed om erover te kunnen praten, om ervaringen te kunnen delen en zo samen met iemand anders te kunnen verklaren wat in eerste instantie onverklaarbaar lijkt. Hoewel paranormale verschijnselen niet echt lijken te passen in de westerse wereld, blijken er toch heel veel mensen te geloven in reïncarnatie, leven na de dood en buitenzintuiglijke waarnemingen.

 

Parapsychologie een pseudo-wetenschap?

 

Natuurlijk gelooft niet iedereen in paranormale verschijnselen en door sceptici wordt de parapsychologie dan ook als pseudo-wetenschap gezien. Volgens hen vallen paranormale verschijnselen niet onder wetenschap; het kan op geen enkele wetenschappelijke manier worden bewezen. Hoewel er misschien geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat, uit ervaring van meerdere mensen blijkt toch dat paranormale verschijnselen echt bestaan.

 

Opleiding tot parapsycholoog

 

Je kan bij diverse opleidingsinstituten een opleiding volgen tot parapsycholoog. Onderwerpen die in de opleiding behandeld worden zijn onder andere; buitenzintuiglijke waarnemingen zoals helderziendheid en telepathie, het onderzoeken verklaren van dromen, tijdreizen, profeten en voorspellingen en paranormale genezing. Maar ook onderwerpen als reïncarnatie, contacten na de dood, verschillende soorten mediums en contact met engelen komen aan de orde. Je krijgt een volledig overzicht van alle fenomenen en al het bewijsmateriaal dat er in de loop van de tijd verzameld is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *