Overspannen

Overspannen

Ben je veel te lang in een gespannen toestand geweest en ben je niet voldoende tot rust en ontspanning gekomen dan kun je overspannen raken. Overspannen raken kan veroorzaakt worden door tal van verschillende redenen. Het in korte tijd moeten verwerken van veel emoties kan een reden zijn om overspannen te raken, maar ook door een te hoge werkdruk kun je overspannen raken. Overspannen raken geldt vaak als voorbode van een burn out.

 

Te hoge werkdruk en te veel stress

Overspannen wordt ook vaak in verband gebracht met een te hoge werkdruk en je te veel stress voelt of als jij je gewoon niet voldoende weet te ontspannen. Overspannen zijn is niet iets dat zomaar even weer over gaat. Het kan soms bovendien ernstige gevolgen hebben. In combinatie met overspannen zijn stijgt ook vaak je adrenalinespiegel en je bloeddruk en mensen die overspannen zijn hebben vaak ook te kampen met hartkloppingen.

 

Rusteloos en emotionele vervlakking

Overspannen zijn en hoofdpijn? Ook dat is iets dat vaak voorkomt en in bepaalde gevallen zijn overspannen mensen vaak snel geïrriteerd of zelfs agressief. Mensen die overspannen zijn, zijn ook rusteloos en er wil nogal eens emotionele vervlakking optreden. Bovendien verliest iemand die overspannen is vaak de interesse in zaken waar hij of zij juist zo geïnteresseerd in was en verdwijnt bovendien de motivatie om überhaupt nog iets te doen.

 

Neem de klachten altijd serieus

Het is zaak om iemand die overspannen is zeer serieus te nemen. Als er niets aan de oorzaken gedaan wordt, dan kunnen de klachten erg lang aanhouden en verergeren. Er zijn gevallen bekend dat mensen die eerst overspannen waren uiteindelijk chronisch depressief werden en te maken kregen met een fikse burn out.

 

Bespreek de mogelijkheden met de huisarts

Vaak is het goed dat mensen die overspannen zijn serieuze hulp zoeken en in elk geval de mogelijkheden die er zijn met de huisarts te bespreken. Doe je niets, dan weet je zeker dat de klachten blijven met alle mogelijke gevolgen van dien. Mensen verliezen hun baan, worden daardoor nog meer depressief en zien het leven soms zelfs helemaal niet meer zitten.

 

Niet geholpen met een weekje vakantie

Mensen die zeggen overspannen te zijn, zijn niet geholpen met een weekje vakantie. Als de oorzaken niet voldoende aangepakt worden en ze geen serieuze hulp krijgen, dan kunnen de klachten en lang aanhouden en alleen maar verergeren. Overspannen zijn is een onderschat fenomeen en wordt ten onrechte vaak niet op waarde geschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *